Ardan Özmenoğlu

"Oyun; yine yeni yeniden..."

Sanatçı: Ardan Özmenoğlu
Küratör: Katerina Valdivia Bruch

"Play Revisited" adlı sergi, oyunun tekrar yorumlanması üzerine kurulu. Karşı karşıya kalmaktan, hareket etmekten, yarışmaktan, kazananlar ve kaybedenlerden, çocukluk ve hayallerden oluşan oyun. Oyun her defasında yeni bir başlangıç ve sona sahip. Bu daha çok isteğe bağlı bir durum. Belirli zaman ve mekan çerçevesinde oyunu anlamak, farklı kurallarla ve farklı derecelerle oyunu yine yeni yeniden anlatmak. Peki neden "Play Revisited"? Bunun anlamı, oyuncunun rolünü tekrar tanımlamak ve uyarlamak üzerine kurulu.

Sanatçı Ardan Özmenoğlu, kitlesel üretimle kendi orijinal eserlerini yaratıyor. İpek baskı tekniğiyle üretilen post-it notlar, duvar üzerinde muazzam bir renkli kompozisyon sunmaktadır. Sanatçı, tarihteki kadın rolleriyle oynamaktadır: Warhol'un Marilyn'i, Frida Kahro veya Vinci'nin Gioconda'sı. Ayrıca, Ardan kendi portresini de aynı seri içine yerleştirmekedir. Bu sıralama sayesinde, yüzler bulanık, anlamsız ve hatta anonimleşmektedir.

Özmenoğlu'nun heykelleri yine aynı teknikle, katmanlar ve yığmalardan oluşmaktadır. İşlerinde, iki boyutlu yüzeyle üç boyutlu yüzey arasında bir ilişki, bir yarışma vardır. Sanatçının kullandığı yüzey, görünür bir destekçi olarak işlerinin önemli bir parçasıdır. Ardan'ın enstalasyonları mekan ve boşlukla oynamaktadır. İşlere bir bütün olarak bakılmalıdır, parçalar tek başına yorumlanmamalıdır. Ardan'ın kağıt enstalasyonlarında, duvar tuvaldir, post-it notlar sadece post-it not değil, bütün bir kompozisyonun birer parçalarıdır.

Hiç yorum yok: