Katja Loher

Katja Loher (1979 – İsviçre), enstelasyonlarında dil ve görsel biçimler üzerine sürdürüğü araştırmaları ile karmaşık teknoloji ve çarpıcı heykelsel farkındalığı birleştiriyor. New York temelli sanatçı, tüm dünyadan çeşitli araçları ve işbirlikçileri kurguluyor. Ayrıca güç, özgürlük ve bağımlılık arasındaki çelişkili ilişkiler üzerine net ve şiirsel benzetmeler sağlamayı amaçlıyor. 


Katja Loher video çalışmalarını balonların yüzeyine yansıtarak onları Video-Gezegenlere dönüştürüyor. 


(…)Sonunda bir bilye boyutunda küçüldü, hayal edebileceğiniz en güzel bilye... O güzel, sıcak, canlı obje öyle kırılgan, öyle hassas gözüktü ki eğer parmağınızla dokunursanız kırılıp parçalara ayrılabilirdi. Bunu görmek birini değiştirmeli…

-James Irwin, USA


Video-Tellurium’da (2008, süregelen çalışma) , Katja Loher izleyiciyi bir süreliğine dünyadan ayırarak  uzayın karanlığı içerisine götürüyor ve gezegenimizi dışarıdan bir bakış açısıyla gösteriyor. Borulara bitişik Video-Gezegenler merkez çevresinde farklı hız ve çeşitli yönlerde, aynı zamanda kendi yörüngelerinde sabit hızda dönüyorlar. Video yansıtıcılar hareketli görüntüleri gezegenler üzerine yansıtıyorlar. 


Katja Loher’in Video-Tellurium’un ardından yaptığı en yeni çalışması Miniverse (2008) sanatçının yeni bir heykelsi biçime geçişini gösteriyor. Bu yeni iş serisi, yüzeyleri boru şekilli tünellere giriş olan deliklerle kırılmış, tamamen yuvarlak kürelerden oluşuyor. Tüneller – beyinde bilgi iletimi ve değişimini sağlayan sinapslar gibi – gözü, kürenin merkezindeki monitörlerdeki dairesel videolara yönlendiriyor.  Miniverse’ün kendisi Katja Loher’in işinin bir özeti…


Videolarında sanatçı, bir kuşun görüş açısından insanların minimalist biçimler olarak kurgulandığı bir koreografi sahnelemesini sunuyor. Bu bakış açısı – ve içerisindeki oyuncu ve dansçıların rolleri – video aracında yeni bir dil yaratıyor. Öyle bir dil ki, kendi açık anlatım biçimiyle sürreal ve bilinmez olanı tercüme ederken, figürleri ve hareketlerini üzerinde çalışmamız için mikroskop altındaki amipler olarak sunuyor.


İnsan kalabalıkları öncelikle gruplar oluşturuyor, sonrasında kaleidoskoptaki görünüşte abstrakt desenelere dönüşüyor. Daha sonra, hareketleri şekiller, kelimeler ve hatta bütün ifadeler oluşturmaya başlıyor. Bu indirgenmiş ve mikroskopik dünyada Katja Loher, kendi anlatımsal içeriğinde günümüzle ilişkili konuları aydınlatan görsel bir şiir oluşturuyor. 



EXHIBITIONS 2008


21 May-30 Aug

Threshold Artspace, Perth, UK, Group Exhibition


4-8 June

Art 39 Basel, Presented by Tony Wuethrich Gallery


13-29 June

Art is my Playground, Tershane, Istanbul, Group Exhibition


20 June-26 July

Substitut, Berlin, Group Exhibition


August

Galapagos Art Space Dumbo, New York


September

Partner Project Gallery, Moscow, RU, Solo Exhibition

Globe Gallery, St.Petersburg, RU, Solo Exhibition


October

Joey Chang Art Gallery, Beijing, China, Solo Exhibition


November

Visual Drugs Gallery, Zurich, CH, Solo Exhibition


December

Contemporary Istanbul 2008, Presented by Tershane Gallery

Hiç yorum yok: